Salam salam.. Ri neh nak wat entry pasal Yaki-Gyouza (Fried Dumplings) ala-De'Mai-style hehe.. Xtau lah sedap ker tak, tapi cubalah toraitestmengetest ^^
Bahan2 yg diperlukan:
-Kulit dumpling (cariklah yg diyakini halal)
-Isi udang (potong dua @ cincang lumat)
-Isi ketam tiruan (potong halus2 @ cincang lumat)
-Ayam minch (Den kalo guna isi udang selalunya dah x guna daging ayam.. selalu den pilih antara dua)
-Daun kucai (dipotong halus)
-Bawang besar (cincang halus @ tumbuk)
-Bawang putih (cincang halus @ tumbuk)
-Halia (cincang halus @ tumbuk)
-Sedikit perisa ikan bilis
-Sedikit sos tiram
-Garam secukup rasa
-Sedikit bancuhan tepung beras
-Minyak
Cara buat/masak (inti dumplings):
-Ambik barang sesudu dua besar minyak
-Tumis bawang+garlic+halia yg telah dicincang halus tadi
-Setelah naik aroma, masukkan isi udang+ketam+ayam (or apa2 yg menjadi pilihan hati)
-Masukkan daun kucai (terpulang nak isi ke tak.. den gemar daun kucai neh. Bagus utk meNyah kolestrol dlm saluran darah <-- Pernah TERtgk dokumentarinya)
Cara membungkus (???) dumpling:
Setelah selesai dibungkus, lehlah disusun2 & dibakar atas api.. Nak kata goreng, bukanlah goreng.. Just guna minyak najibijan sedikit utk memanaskan dumpling2 tu..
Cara membakar/menggorengnya pula sila rujuk sini:
Bakar dgn api sederhana sampai warnanya keperang2an.. kiranya sampai air tepung beras tu kering.. Pastu terbalikkan dlm ms 1-2 minit (xmo terbalikkan pon xpe.. kalo x terbalikkan, bentuk dia cantik sket.. cuma bhgn atasnya x rangop laa.. tp still sodap! ^^).
Hasilnya akan jd begini walllaaahhh :
Rangop ala liat2 diluar, TETAPI juicy di dalam ^^ ..
Den selalu makan dgn cicah sos cili.. Owang Jepon dia ada sos dia sendiri.. Pastu depa makan dgn nasik ^^
Nyum2.. BISMILLAH! Ittadakima..........su!
Notakakitangan: Pic & bideo di atas den ciloks yo huhu.. mohon dihalalkan.. ^^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila komen sehabis ayus yo... ^^