Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Isnin, 16 November 2009

Jom ber'Futomaki-sushi'

Ada kengkawan rikues cemana nak buat 'Futomaki-sushi' (sushi-roll or California roll) bebaru neh.. Sebut elok2 word Futo tu ye^^.. bukan Futo memaki Sushi taww kekeke... In Japanese, Futomaki =太巻(fat roll) .. Kadang owang Jepon sebot Futomaki-zushi (太巻寿司). Nak tau lebih detail mengenai sushi ni sila tanya Mr Wiki .

So, apa BAHAN2 yg kita perlukan utk buat sushi neh? Pernah dengar 'Nori' tak? Bukan Nori anak Pak Lah tuh huhu... Ni sejenis seaweeds (rumpai laut) yg telah dikeping2kan menjadi umpama sehelai kertas.. Warna hijo.. Owang Jepon pangge 'Nori'.. Makanan ni pon menjadi makanan harian rakyat Korea... 'Nori' neh leh didapati di hypermarket mana2, cthnya Jusco or kedai singseh cam Herbs 'N' Food, atau di kedai 100 Yen Shop... Kalo lagi rajin leh try riki2 kat Japanese Club, Bangsar nun... Dapatkan yg besar, size ala A4 paper tuh ye...

Selain 'Nori'? Kita perlukan:

Beras Jepon lah of cos... (Ada jenama Sumo, Koshinohikari etc. Mcm ala2 beras pulut gittew..)

★Sesudu besar cuka makan (Cuka sushi lagi seswai.. tapi kalo takde, cuka makan yg ada dijual di kedai2 runcit tu pon takpa..)
★Sesudu kecil garam

★Sikit gula

Konbu (ni payah nak carik.. Sejenis seaweed gak.. takde pon takpe..)

Untuk FILLINGS (inti) Futomaki-sushi pulak (ikutlah nak bubuh apa), sbg cth:

Timun (dipotong panjang2 & tebal2)
Telur dadar
Surimi (ketam tiruan yg panjang2 warna pink/merah tu)
Unagi (belut panggang yg leh didapati di Jusco)
Udang rebus
Mayonis (jika nak letak unagi, x perlu letak ini)
Tuna (dlm tin)
Daun Salad

Kalo owang Jepon kadang derang letak:
Avocado
Ikura (telur salmon)
Sake (Ikan salmon) <--- my peberet
Tarako (sejenis telur ikan)
Mentaiko (telur ikan yg telah dimarinate dgn cili) <-- my peberet
Anago (suku-sakat belut gak tp yg dok idop dlm laut masin nun)
Uni (sea urchin) <--- the most peberet
Maguro (ikan tuna.. bukan Meguro (nama tmpt di Tokyo).. dan bukan juga Megumi (nama org Jepon plak ni hehe...)
★ ..... dan baaannyyyaaakkk lagi makanan yg pelik2 yg kita Melayu ni x pernah telan or lalu dek anak tekak. Nak ceghita kalu, 7 hari 7 malam x habih2 kang...

Note: Nak bubuh serunding, rendang, sambal tumis etc pon boleh jika nak wat ala tekak Melayu hehehe.. Jika nak bubuh yg mentah2, sila letak sedikit WASABI (beli yg mcm tiub ubat gigi tu).
OK, cara buatnya pulak, sila tanak beras Jepon tu dulu together with the cuka, garam, gula & sdekiti konbu (jika ada).. Kalau guna beras Jepon neh selalunya nisbah beras : air = 1:1 ... cuka + garam + gula tu agak2 lah ye.. den neh kalo masak main hagak2 jek sukatan.. tak Asia spesifik sgt huhu...

Pabila nasik sudah ditanak, sila cedok ke dlm pinggan kaa, dulang kaa bowl kaa, bagi sejuk sikit.. nak cepat sejuk kalu kipas2kan sikit... Sebab, sushi takleh digulung dlm keadaan panas2.. nanti mengerepotlah itu 'Nori'...

Pastu, cara nak menggulungnya pulak, Jom kita tingok video neh:



http://www.youtube.com/watch?v=1Hy55UIjaqY

Cara nak wat tamagoyaki (telur dadar) sushi pon ada ditunjukkan (sila abaikan hanjing yg berada di sisi tukang masak tu huhu..)

Btw, utk menggulung sushi neh kita perlukan 'sushi matto' (sushi mat) yg spt pic di atas.. Ni pon leh didapati di kedai 100 Yen Shop or Jusco...

Note: Masa menggulung pastikan sushi digulung dgn padat.. Jika tidak akan menjadi Futomaki-berderai2 hehehe.. Dan jgn terlalu padat, nnt terkeluar isi peghot sushi tu karang... Hagak2 lah ye daya padatan tuh.. Dan potong sushi dgn pisau yg betul2 tajam sebab jika tidak, Futomaki tu tidak dapat membentuk dgn bolat.. karang ada jadik Penyekmaki-sushi huhuhu..




Yattemite kudasai! (SELAMAT MENCUBA! )

PS: Tak sodap kalu jgn hampok den yo huhuhu...













































Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen sehabis ayus yo... ^^