Glitter Text
Make your own Glitter Graphics

Selasa, 1 Disember 2009

>Resepi Teppan-yaki<

Salam salam...

Duluuuuu... ada kawan rikues resepi Teppan-yaki neh.. Hampir terlupo den nak upload dlm blog.. Skang baru den terhengat...

Ekceli, xde menu yg Asia-spesifik utk Teppan-yaki neh.. Mcm2 leh dimasak di atasnya.. Teppan-yaki neh bukan nama sejenis menu taww, tapi membawa bermaksod :

*Teppan (鉄板) = an iron plate/hot plate
*Yaki (焼き) = grill

So, apa2 yg digrill di atas iron plate, in Japonis dipangge TEPPANYAKI.

Antara menu yg leh dimasak atas Teppan-yaki neh, den nak share menu ⇒ OKONOMIYAKI (お好み焼き)

*Okonomi (お好み) = preference/choice/favourite (kesukaan/kegemaran masing2)
*Yaki (焼き)= grill

Menu neh mcm sejenis murtabak tapi ala Japonis-style... Or mcm sejenis pancake.. Tapi bezanya, bahan2 (lauk pauk + sayur-mayur)nya dicampoq/bancuh/adun sekalik dgn tepung ..

Hokkay, Howie Do It? Camneh caranya:-

(A) Bahan2 yg diperlukan(cam utk 3 org makan):

Tepung Okonomiyaki <--- kalo x jumpa tepung gandum biasa tu pon xpe
Kobis - dicingcang dadu kecik2
Yama-imo (山芋) <--- ni xdak kat Mesia. Xde pon xpelah..
Telur - sebijik utk 1 keping Okonomiyaki
Sakura-ebi (Udang kering halus yg warna merah2 tuh) - ikut suka nak byk mana
Udang basah - yg size kecil (kalo besaw konolah potong dadu kekecik)
Sotong (potong dadu kekecik) - ikut suka nak byk mana
☆ Sedikit Serbuk penaik
☆ Sedikit Garam - ikut suka
☆ Sedikit Gula - ikut suka
☆ Sedikit Air
☆ Sedikit minyak masak

<*Note: Ikutlah nak bubuh ingredients apa mengikut selera/kegemaran masing2>

(B) Topping:

Okonomiyaki sos (leh didapati di Jusco/Japan Club/100Yen Shop) - baca dulu ingredient sos neh takut kadang ada benda yg kita xleh makan.. kalo xde sos neh, guna sos tiram/sos BBQ tu pon xpe tp rasanya ada lain cikit juga ada lah..
Mayonis - ikut suka byk mana
Katsuo-bushi(鰹節 : bonito flakes) - leh didapati di mana2 Jusco/Japan Club/100Yen Shop
Ao-Nori (海苔: seaweeds) yg serbuk/hancur - leh didapati di mana2 Jusco/Japan Club/100Yen Shop
Daun bawang - potong halus

(C) Cara buat:

1) Gaul/bancuhkan kesemua bahan (A). Agak2 mcm kita nak wat cekodok cairnya/pekatnya..

2) Sapukan minyak atas hot plate/frying pan (kuali leper)/teppanyaki (jika ada) , dan curahkan bahan (A) tadi ke atasnya.. ratakan.

3) Masak dgn api perlahan hingga permukaan agak keperang2an.

4) Terbalikan okonomiyaki agar atas bawahnya masak.

5) Setelah selesai dimasak, bubuh topping (sos okonomiyaki, mayonis & taburkan daun bawang, katsuo-bushi serta serbuk nori) di atasnya..

Ataupun, sila tatap video neh utk pemahaman lanjut:



<*Note: Sila abaikan hanjing & toksahlah letak pork slice bagi yg Islam tu. HARRAAAMM...>

Walllaaaah.. Sudah siap utk disantap!

Bismillah.. Ittadakimaaaasssssuuuuu!!!! ^^


Note: Hati2 jika makan okonomiyaki di Jepun sebab kebanyakan tempat ada bubuh ham slice (豚バラ薄切り) ke dlm okonomiyaki.. Dan ada mengguna sup ayam/tulang utk bancuh okonomiyaki neh.. kena pastikan dulu baru diorder/makan ye..

Canggeh x?

Robot Okonomiyaki mendemonstrasikan kemampuannya untuk memasak masakan tradisional Jepun, Okonomiyaki, dalam International Robot Exhibition 2009 di Tokyo, Rabu (25/11). (Antara)

2 ulasan:

  1. dulu masa akak kerja kat area Bukit Bintang
    akak pernah makan kat satu restoran ni
    nama dia Ginza Teppan Yaki
    tapi skang dah tutup dah restoran tu ..

    set menu dia yang akak berkenan sangat kat situ :-

    * nasi putih
    * taugeh yang digoreng separuh masak bersama
    bawang putih
    * ikan (tak pasti ikan apa) yang digoreng
    dengan sikit minyak
    * sup (tak ingat apa yg ada dlm sup tu)
    tapi amat setap bila dihirup

    tu je .. sempoi je ..
    tapi amat membuka selera akak

    *kuali dia exactly cam robot kat ataih tu pakai

    Mai pandai buat camtu?

    BalasPadam
  2. Wah, 'Ginza Teppanyaki'.. Ginza neh satu nama tmpt kat tgh2 Tokyo.. Ala tmpt elit2 gitteww..

    Rasanya *sup yg akak maksodkan tu dipangge 'miso-shiru'. Restoren Jepon neh selalunya set menu dia especially yg makan dgn nasik, akan ada 'miso-shiru' neh... Mmg sodap hu3x.. Sup neh diperbuat dpd soy paste yg dah dihamcur lumat & diperam. Kadang ada 'miso' yg dibubuh 'Sake' (arak).. So, kena hati2 gak time makan.. Harap yg kat Mesia neh depa guna non-sake huhu.. 'Shiru' = sup.

    Tp menu yg akak listkan tuh sy x pernah plak makan.. Taugeh tu ala2 menu taugeh yg kat Chicken Rice Shop tu kaa? Sy pon gemar kalo yg masak camtu..

    Kalo miso-shiru tu sokmolah makan & taulah gak cemana nak buek sbb teramatalah simple..!Bancuh jek miso tu barang sesudu dua dlm air & panaskan atas api. Pastu bubuhlah apa2 yg kita nak bubuh.. Potongan labu air ker, tauhu ker,konbu (sejenis rumpai laut), katsuo-bushi (bonito flakes) etc... Pastu hirop ^^ ..

    BalasPadam

Sila komen sehabis ayus yo... ^^